Julesovs
TILBEREDNINGSTID
INGREDIENSER
FOND
Skrog fra 1-2 ænder / kyllinger inklusiv vinger og indmad (hvis muligt)
3 løg
3 gulerødder
2 stængler bladselleri
½ knoldselleri
2 porrer
10 hele peberkorn
5 nelliker
suppekvist af sammenbundne stængler af frisk timian, frisk persille og 3 laubærblad
SAUCE
30 gram smør
30 gram mel
Ca. 1 liter fond
Stegeskyen fra din juleand, gås eller kalkun
1/4 liter piskefløde
Salt og peber
Ribsgele
GASTRIK
½ dl rødvin
½ dl æblecider eddike
Ca. 50 g sukker
FREMGANGSMÅDE
Fond (kan laves i god tid før juleaften)
Rens grønsagerne og kom nellikerne i det ene løg. læg løget til side og resten af grøntsagerne i grove stykker og kom dem i en bradepande.
Klip / skær skroget/ skorgene i mindre stykker og kom dem sammen med vinger og indmad i bradepanden.
Brun det hele af i en forvarmet ovn på 200 °C , sørg for at det hele får en flot brun kulør, da karameliseringen fremmer smagen. Rør rundt i grøntsagerne undervejs, så de ikke brænder på.
Kom al inhold fra badepanden i en stor gryde og hæld vand over så al indhold bliver dækket til.
Kom suppevisk, peber og det hele løg med nelliker i gryden.
Kog fonden i nogle timer og skum af undervejs.
Si fonden gennem en si eller et klædestykke og skum den af for resterende fedt.
Lad fonden koge ind til den smager kraftigt. (da der ikke er salt i fonden vil den fulde smag først fremtræde når fonden bruges i sovsen)
Sovsen kan laves nogle dag i forvejen, og fryses ned til brug på juleaften.
gastrik
Kom rødvin, æblecider eddike og sukker i en gryde og kog blandingen ind så den bliver tykflydende. Gastrikke bruges som smagsgiver i sovsen.
Sovs
Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet.
Blandingen brunes af så den får en lysebrun farve og en nøddet smag.
Under piskning tilsættes fonden.
Lad sovsen koge på lavt blus i en halv time, mens der jævnligt røres i den.
Tilsæt piskefløden og kog sovsen op igen.
Når and/gås eller kalkun er færdig, skummes stegeskyen for fedt og tilsættes sovsen.
Smag sovsen til med salt og peber og en smule gastrik.
For at tilføje lidt sødme til sovsen, kan der tilføjes en smule ribsgele.