Julesovs

andesovs.jpg

Julesovs

TILBEREDNINGSTID

INGREDIENSER

FOND

  • Skrog fra 1-2 ænder / kyllinger inklusiv vinger og indmad (hvis muligt)

  • 3 løg

  • 3 gulerødder

  • 2 stængler bladselleri 

  • ½ knoldselleri

  • 2  porrer

  • 10 hele peberkorn

  • 5 nelliker

  • suppekvist af sammenbundne stængler af frisk timian, frisk persille og 3 laubærblad

SAUCE

  • 30 gram smør

  • 30 gram mel

  • Ca. 1 liter fond

  • Stegeskyen fra din juleand, gås eller kalkun

  • 1/4 liter piskefløde

  • Salt og peber

  • Ribsgele

GASTRIK

  • ½ dl rødvin

  • ½ dl æblecider eddike

  • Ca. 50 g sukker

FREMGANGSMÅDE

Fond (kan laves i god tid før juleaften)

  • Rens grønsagerne og kom nellikerne i det ene løg. læg løget til side og resten af grøntsagerne i grove stykker og kom dem i en bradepande.

  • Klip / skær skroget/ skorgene i mindre stykker og kom dem sammen med vinger og indmad i bradepanden.

  • Brun det hele af i en forvarmet ovn på 200 °C , sørg for at det hele får en flot brun kulør, da karameliseringen fremmer smagen. Rør rundt i grøntsagerne undervejs, så de ikke brænder på.

  • Kom al inhold fra badepanden i en stor gryde og hæld vand over så al indhold bliver dækket til.

  • Kom suppevisk, peber og det hele løg med nelliker i gryden.

  • Kog fonden i nogle timer og skum af undervejs.

  • Si fonden gennem en si eller et klædestykke og skum den af for resterende fedt.

  • Lad fonden koge ind til den smager kraftigt. (da der ikke er salt i fonden vil den fulde smag først fremtræde når fonden bruges i sovsen)

  • Sovsen kan laves nogle dag i forvejen, og fryses ned til brug på juleaften.

    gastrik

  • Kom rødvin, æblecider eddike og sukker i en gryde og kog blandingen ind så den bliver tykflydende. Gastrikke bruges som smagsgiver i sovsen.

    Sovs

  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet.

  • Blandingen brunes af så den får en lysebrun farve og en nøddet smag.

  • Under piskning tilsættes fonden.

  • Lad sovsen koge på lavt blus i en halv time, mens der jævnligt røres i den.

  • Tilsæt piskefløden og kog sovsen op igen.

  • Når and/gås eller kalkun er færdig, skummes stegeskyen for fedt og tilsættes sovsen.

  • Smag sovsen til med salt og peber og en smule gastrik.

  • For at tilføje lidt sødme til sovsen, kan der tilføjes en smule ribsgele.


JulJens JohansenKommentar