Flæskesteg
Ingredienser
Til 6 personer
En god flæskesteg af svinekam 1,2-1,5 kg
Salt (gerne groft)
6 Laurbærblade
Nelliker (valgfrit)
Peber
1-2 spsk æblecidereddike gastrik
Forberedelse
Stegens sværd skal være ridset, dette gøres hos slagteren
Gå sværen igennem og sikker dig at den her skåret igennem helt ned til kødet, hvis ikke gå efter med en skarp kniv.
Tør stegen af med et stykke køkkenrulle, særligt sværen - da væsken giver bløde svær
Salt stegens svær omhyggeligt. Sørg for at komme ned mellem alle riller.
Lad salten stå og trække i et par timer eller gerne natten over.
Tilberedning
Sæt laurbærbade og evt. nelliker mellem sværene.
Læg stegen på en rist, så sværen ligger så lige som muligt.
Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
sæt risten i midten af ovnen
Hæld ½ liter vand i en bradpande og kom den under risten med flæskestegen.
Stil ovnen på 200°C og lad stegen stå i ca. 1½ time.
Brug skyen i bradepanden til sovsen.
Brug af stegetermometer
Stik stegetermometeret ind i midten af kødet, hvor der er længst ud til alle sider (det er enden af stegetermometeret der skal sidde i midten)
Mærk om sværen er sprød når centrumtemperaturen er 55°C.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200°C, indtil centrumtemperaturen er 65°C.
Hvis sværen ikke er sprød: skru ovnen op på 250 °C, indtil centrumtemperaturen rammer 65°C. Hold øje med om sværen bliver for mørk, og dæk evt. af med sølvpapir.
(flæskesteg af nakkekam steges som svinekam, dog stilles kødet nederst i ovnen og stegeetiden er 2-2½ time. Centrumtemperaturen skal her være 80 grader. )
Sovs
Kom væden fra bradepanden i en gryde der skal gerne være 6-7 dl
Kog væden let ind til ca. 4-5 dl
Sluk for varmen og lad væden køle lidt af, dette får fedtet til at samle sig på toppen
Er der meget fedt på toppen skum da lidt af
drys ca. 2 spsk mel udover fedtet og pisk godt igennem når melet har suget saften og bring sovsen i kog under piskning
smag til med salt og peber og evt æblecidereddike gastrik
Hvis der er klumper i sovsen, kan sovsen sigtes gennem en sigte